Het begrip “overspanning” verwijst naar een spanningspiek die ervoor zorgt dat de elektrische stroom van een apparaat boven een bepaalde drempel komt. Er zijn twee soorten overspanning:
In beide gevallen werken onze spanningsbeveiligers door de extra elektriciteit om te leiden naar de aarde van een stopcontact. Zo kunnen de aangesloten apparaten deze overtollige stroom niet opnemen en oververhit raken of kortsluiting krijgen.
Spanningsbeveiligers zijn ook bekend onder andere namen, zoals overspanningsbeveiliger of stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.
Het volgen van de basisrichtlijnen voor veiligheid verkleint de kans op een defect aan het apparaat. Voorzorgsmaatregelen zijn onder meer:
Het is van groot belang een spanningsbeveiliger te vervangen na een spanningspiek door bijvoorbeeld bliksem. Wanneer overspanning optreedt, is de kans groot dat de joulecapaciteit van de spanningsbeveiliger een klap krijgt, waardoor de effectiviteit van de spanningsbeveiliger zal afnemen. Zelfs zonder grote spanningspieken is het een goede vuistregel om onze spanningsbeveiligers om de twee jaar te vervangen.
Naast het gebruik van onze spanningsbeveiligers is het nemen van simpele stappen om interne spanningspieken te voorkomen ook essentieel om de veiligheid van apparaten te waarborgen. Externe spanningspieken zijn lastig te vermijden, maar interne stroompieken zijn wel te beperken.
Met meer dan 35 jaar ervaring in het maken van hoogwaardige, innovatieve consumentenproducten, is Belkin als geen ander in staat om particulieren en bedrijven te voorzien van spanningsbeveiligers. Grondige tests, controle van het productieproces van begin tot eind en een door mensen geïnspireerd ontwerp maken onze spanningsbeveiligers tot een must-have.